Nokia Skypark              

Sokáig a szürke faldobozokra, az alacsony belmagasságra vagy az irritáló fényviszonyokat adó neonokra asszociáltunk irodák kapcsán, ezt váltotta a 2010-es években még menő csócsó- és babzsák mánia, ami a munkakörnyezet újraértelmezésének fontos fázisa volt, de ma már nem emiatt tartunk valamit innovatívnak vagy érdekesnek. A hangsúly ma már azon van, hogy milyen hatással van ránk az épület, és a munkakörnyezetünk igenis legyen ember központú – de a jó dizájn és ugyanolyan fontos.                                   

A Corvin negyedet lezáró, ZDA-Zoboki Építésziroda tervezte Nokia Skypark hullámzó homlokzatával vizuális elemként is megállja a helyét. Az egyszerű skandináv dizájn és a high-tech részletek mögött családbarát megoldásokkal operáló kutatás-fejlesztést szolgáló irodaház, reprezentatív székház és a testi-lelki egészséget szolgáló terek kaptak helyet. 

Graphisoft Park Fogadóépület                   

A város egyik legizgalmasabb vállalkozása az Óbudai Gázgyár területén, a 90-es évek végén megindult fejlesztés, a Graphisoft Park. A Duna-parti, ligetes negyed tech cégek főhadiszállása, egyben kortárs építészetünk skanzenje is: az épületek által jól lekövethető képet kapunk arról, milyen irányok, stílusok, trendek és gondolatok formálták a hazai építészetet az elmúlt 20 évben. A téglaarchitektúrától az üvegen át a merész formákig izgalmasan vegyes ez a terület, de park csúcsa egyértelműen a Radius B+S által tervezett Fogadóépület. Filigrán szerkezet, a hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően mindig világos és nyitott, a homlokzaton található grafikus mintázat pedig minden napszakban más-más filmet vetít a falakra. Ez az épület egyszerre játékos és ikonikus, sőt, utalva a terület egykori pannóniai központi létére, tereiben a szomszédos Aquincum területéről származó latin feliratos leletek is megcsodálhatjuk. 

Telekom Székház        

A Könyves Kálmán körút és az Üllői út sarkán álló monumentális épületet már akkor is meghökkenve néztük, amikor még csak csontvázként emelkedett ki a földből. A „Jó ég, ez tényleg hatalmas!” élmény fokozódott, amikor a 22 méteres oszlopok között áthaladva bejártuk a szerkezetkész, majd később a megépült irodaházat. Ha belegondolunk, hogy a 14 focipályányi üvegburkolat mögött 5000 ember dolgozik, rájövünk, hogy ez a hatalmasság indokolt, hiszen ennyi dolgozót kis terekben összezsúfolni nem lehet.                                       

Azért is szeretjük ezt az épületet, mert a tervező TIBA Stúdió mindent a praktikumnak, funkcionalitásnak és környezettudatosságnak rendelt alá, itt nincsen öncélú építészet. Van viszont játékosság, izgalmas színvilág, tükröződések és még arra is figyeltek, hogy az épület lehetőséget adjon a dolgozók közötti szociális háló átalakulására. És mielőtt még elfelejtenénk: a tetőn futópálya és fitneszközpont van, de ami még ennél is fontosabb, hogy van egy gyerekkuckó, ami jelentősen megkönnyíti a családosok életét. 

Mill Park

Az egykori királyi malom területén álló épület az üveg és a sávozás miatt kívülről talán ridegnek tűnik, de ami igazán felejthetetlenné teszi, az az 5500 négyzetméteres kert, ami az irodaházak világában egyedülálló koncepció. A betontenger kellős közepén úgy kell az üdítő és megnyugtató zöld, akár egy falat kenyér. A Soroksári út zajából kiszakadva ez egy csendes oázis, ahol a dolgozók a zöldellő fű közepén ülve, a ragyogó napsütésben vagy épp a pavilonok alatti nyugalomban dolgozhatnak.                                         

Beltereiben a skandináv egyszerűség és funkcionalitás dominál: sok fa, natúr beton és fény, mindez persze megspékelve olyan high-tech megoldásokkal, mint a saját épületapplikáció. A Teampannon által tervezett épületben az ember a lényeg, itt minden a jóllétet szolgálja: a lokáció, a térszervezés, a fények és az a rengeteg zöld, ami körülveszi a dolgozókat, mert legjobban mégiscsak a természet inspirál.

Nordic Light

Elsőre nem biztos, hogy evidens, hogy miért is szerepel ez az épület a listánkon. Szürkés tömeg, üveg, méretével valamennyire elnyomja a mellette álló klinkertéglás épületet... de mégis, ha estefelé járunk a Váci úton, egészen más arcát mutatja, kiragyog a sűrű irodafolyósó zárt sorából. Homlokzatán csipkés lamellák fénylenek, megidézve a sarki fényt – nevét is innen kapta –, eljuttatva minket Skandinávia messzi tájaira, lélekben.                                         

Ez tipikusan az az épület, ahol nem a külső, hanem a belső számít, ugyanis a technológiai jellemzőkben megmutatkozó környezettudatos szemlélet a lényeg. A Paulinyi and Partners tervezte épületben a zöld nem merül ki a tetőkertben és az irodaterekben elhelyezett növényekben: a szerkezeti acél pl. teljesen újrahasznosított anyagból készült, a tetőn napelemek vannak és még az esővizet is gyűjtik. Az már csak hab a tortán, hogy minden zugot átjár a természetes fény.


  • Címünk:
    1031 Budapest,
    Záhony utca 7.
  • Telefon:
    +36 1  815 3400
  • E-mail:

Elérhető irodák ügyében keresse
Kocsány János vezérigazgatót
[email protected]
+ 36 20 661 2401