Mindig furcsa érzés azzal a tudattal meglátogatni egy helyet, hogy tudjuk, itt már hosszú-hosszú évszázadokkal ezelőtt is zajlott a városi élet. A Duna mentén, ahol most a Graphisoft Park terül el a 21. századi legmodernebb tech cégek irodáival és laborjaival, valaha a Római Birodalom virágzó Pannónia provinciájának a központja állt, a saját korának legkorszerűbb vívmányaival. 

A III. kerületi  Graphisoft Park az 1990-es évek végén kezdett kiépülni az egykori Óbudai Gázgyár elhagyatott területén, mára főleg különböző tech cégek irodái és laboratórumai találhatók itt, illetve a felújított műemléki épületekben az International Buisness School működik. A háttérben impozánsan magasodó gázgyári tornyok lábánál elterülő parkban az épületek tervezésekor meghatározó volt az ipari műemlék építészeti öröksége. Az eddigi épületek tervezői között olyan építészirodák szerepelnek, mint az Építész Stúdió Kft. vagy az Iparművészeti Múzeum felújítását és bővítését is tervező Vikár és Lukács Építész Stúdió.

A Graphisoft Parkot kezdetben a szoftverfejlesztő névadó cég (építészeknek ismerősen csenghet az ArchiCAD, amit szintén ők fejlesztettek ) kezdte el kiépíteni saját magának, de mára már több mint 80 cég bérel itt irodát, és legalább négyezer ember dolgozik a parkban. Eddig jellemzően a téglaburkolati részek és indusztriális jellemzők domináltak némi üvegfelülettel, ám az új épület egy más szintre emelte az ipari örökséghez és a hely átalakult hangulatához való viszonyt. A park Záhony utca felőli bejárata eddig nélkülözte a fogadóépületet, és bár az igény már régóta megfogalmazódott, hogy szükség lenne egy ikonikus tömbre, végül több sikertelen pályázat és tervezgetés után érkezett el a megfelelő pillanat és ötlet és csapat, a RADIUS B+S, vagyis Ilyés-Fekete Zsuzsa, Kun Tamás és Sugár Péter személyében. 

Ha a Szententendrei út felől érkezünk, miután elhaladunk az ókori aquincumi romok és múzeum mellett, és egy kis utcácskában felvillant az egykori gázgyári hangulatos kis lakótelep is, szinte egyenesen belefutunk a parkból kiemelkedő új fogadóépületbe. Elsőként a homlokzat üvegfelületén tekergő minták vonzották oda a tekintetünket, Baróthy Anna és az S39 Hybrid Design alkotása a parkot átható technikai innovációnak látványos művészeti eszközökkel való kifejezése. A kettős homlokzat az épületet körbejárva még látványosabb, az elforgatott üveglamellák megakadályozzák, hogy a nap vakítóan tűzzön vissza róluk, mögöttük pedig teraszok, folyosók és erkélyek futnak végig.

A könnyed, átláthatóságot és átjárhatóságot sugárzó épület földszintjén az információs pult és egy-két római kori emlék mellett egy hangulatos kávézó kapott helyett, ahol nemcsak a sütiket látva könnyű elcsábulni, de a menő motorok és hátizsákok láttán is feltámad bennünk a kalandvágy. A PARK Cafe & Kitchen a My Little Melbourne-család legújabb tagja, ezért a jó kávé garantált.

A felső két szinten irodák és start-up vállalkozások kaptak helyet, valamit a Graphisoft saját központja. Minden cég a saját ízlése szerint rendezi be a irodákat, így nagyon változatos képet fest a környezet. Volt némi steam punk és vintage hangulatú rész, de például a Tecton Építészmérnöki Kft.-nál kiegyensúlyozott, inkább keleties hangulat uralkodott. Ami közös minden irodában, az a rengeteg fény és a szabadság érzése, hiszen az épületet a park öleli körbe, és kellő távolságban van a többi irodaépület is. 

A fogadóépület kialakításakor a reprezentáció mellett fontos volt a kényelmi és a környezettudatos szempontok figyelembe vétele is. Az energiahatékony kialakítás is, illetve a megfelelő zajszigetelés biztosítása mellett az épület bérlői között van egy forprofit egészségügyi központ is, aminek több itt dolgozó is az ügyfele, valamint tervben van egy konditerem megvalósítása az alagsorban.

Külön kedvenceink voltak a feltehetően a szomszédos Aquincum területéről származó latin feliratos leletek és a földszinti iroda üvegablakát díszítő színes fagyiskanál-installáció. A tavasz beköszöntével pedig a közeli Duna-part és maga a többhektáros park is kétség kívül rengeteget hozzátesz az épülethez és az itt található irodák vonzerejéhez.






  • Címünk:
    1031 Budapest,
    Záhony utca 7.
  • Telefon:
    +36 1  815 3400
  • E-mail:

Elérhető irodák ügyében keresse
Kocsány János vezérigazgatót
[email protected]
+ 36 20 661 2401